Beaufort 2018 in Koksijde

Nieuwe editie kunstenproject Beaufort

Nieuwe editie kunstenproject Beaufort, de gelegenheid voor een verblijf aan zee, en wel in Soll Cress Koksijde.

Kunsttriënnale Beaufort: 18 werken van 18 kunstenaars in 9 kustgemeenten

De kunsttriënnale Beaufort heeft meer details bekendgemaakt over de editie van volgend jaar. In alle gemeenten behalve Blankenberge zullen in totaal achttien werken van achttien verschillende kunstenaars te zien zijn. "We mikken op een breed publiek."

Kleiner

Die nieuwe editie zal er wel wat anders uitzien dan de vorige. Kleiner, vooral. Waar er in het verleden steenvast plaats was voor zo'n dertig kunstwerken verspreid over de hele kustlijn, mikt de organisatie nu op achttien projecten van achttien verschillende kunstenaars.

 

"De werken van Beaufort gaan op zoek naar het vrijdenkende karakter van de kust", zegt curator Heidi Ballet. "Mensen die aan de kustlijn wonen, hebben een ander perspectief. Ze hebben doorgaans een wereldbeeld dat beïnvloed is door het feit dat ze steeds contact zoeken met de wereld die achter de horizon ligt. Voor de Belgische kustlijn is dat niet anders."

"Anderzijds is er het intrinsieke karakter van de regio, dat steeds gebaseerd is op de dappere vissers die de Noordzee trotseren", vult de curator aan. "Deze contradicties zullen bespeeld worden in deze editie van Beaufort. Bovendien is er ook aandacht voor het in vraag stellen van monumenten in de publieke ruimte anno 2018."

Meerwaarde

"Beaufort heeft een grote meerwaarde voor de provincie en de kustregio", zegt Guido Decorte, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen. "Het is een sterk merk dat zorgt voor een bijzondere uitstraling voor de kust." Beaufort mikt op een brede doelgroep: de cultuurliefhebbers, maar ook de inwoners, de dag- en verblijfstoeristen en de mensen die er een tweede verblijf hebben.

Wie en waar?

De achttien kunstenaars komen uit binnen- en buitenland. Het gaat om: Kader Attia (FR), Nina Beier (DK), Guillaume Bijl (BE), Simon Dybbroe Møller (DK), Jos de Gruyter & Harald Thys (BE), Edith Dekyndt (BE), Stief DeSmet (BE), Jason Dodge (VS), Anne Duk Hee Jordan (DE/KR), Jean-François Fourtou (FR), Ryan Gander (GB), Iman Issa (EG),  Basim Magdy (EG), Katja Novitskova (EST), Rotor (BE), Frederik Van Simaey (BE), Leon Vranken (BE), Xu Zhen (CN).

De werken zullen van 30 maart tot 30 september volgend jaar te zien zijn in negen kustgemeenten. Nieuwpoort, Middelkerke, De Panne, Oostende, Knokke-Heist, Koksijde, Bredene, Zeebrugge en De Haan doen mee. 

 

Curator: Heidi Ballet

Heidi Ballet wordt aangesteld als curator. Ballet werkt als onafhankelijk curator vanuit Brussel en Berlijn. Ze cureerde reeds projecten in Parijs, Bordeaux, Vilnius, Berlijn en China en werkt momenteel samen met Milena Hoegsberg aan de voorbereiding van het Lofoten International Art Festival dat in september 2017 zal plaatsvinden in Noorwegen.

De curator beschouwt Beaufort als een uitdaging die ze met enthousiasme op zich neemt. “Ons denken over zeeën en oceanen is historisch gegroeid als een soort ongedefinieerd niemandsland. Ik vind het interessant om hier anders naar te kijken. De zee is immers een fascinerend territorium dat ons met de rest van de wereld verbindt. Het erkennen van deze verbondenheid maakt onze kuststreek tot een kruispunt.”, aldus de curator.

Art@Coast

Beaufort vindt plaats binnen een ruimere context van Art@Coast. In deze brede campagne zullen tal van artistieke initiatieven aan de Kust samen gepromoot worden. De doelstelling is om de Kust als een eigentijdse cultuurtoeristische bestemming in de kijker te plaatsen bij een breed publiek.

Bron : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/22/kunsttriennale-beaufort-maakt-kunstenaars-bekend/ 

Combineer een bezoekje aan Beaufort 2018 met een verblijf in Koksijde.
Boek uw overnachting met korting. Rechtstreeks boeken via de telefoon of de mail, en de reden van uw verblijf toevoegen! Welkom!

 

Ter Illustratie : Artikel in de Tijd van 23.02.17

undefined

 

Meer weten over het kunstwerk dat zich bevind aan de Ster der Zee, pal voor ons hotel ?

u vind alle info op http://beeldenpark.be/nl/page/10-30-136/acqua-scivolo.html 

Het is een blijvende herinnering aan Beaufort 2003!